Cui se adreseaza implantul dentar
Cui se adreseaza implantul dentar
Implanturile sunt alegerea potrivita pentru orice pacient cu o stare de sanatate buna, caruia ii lipsesc unul sau mai multi dinti. Implanturile dentare nu sunt indicate:
- pacientilor tineri cat timp nu s-a oprit cresterea osoasa
- pacientilor cu afectiuni generale decompensate (ex. diabet zaharat, hipertensiune arteriala) sau boala parodontala; daca aceste afectiuni sunt tratate, pacientii pot deveni candidati pentru implanturi dentare.
- fumatul si igiena orala deficitara pot constitui factori de risc
Procedura pas cu pas
Procedura pas cu pas
Pentru majoritatea pacientilor inserarea implanturilor dentare implica doua interventii chirugicale. Prima interventie presupune inserarea implantului in os si suturarea gingiei deasupra. Va fi lasat sub nivelul gingiei intre 3 si 6 luni, timp in care are loc osteointegrarea. In aceasta perioada pacientul poate beneficia de protezare provizorie indeosebi cand se lucreaza in zona frontala. Intr-o a doua interventie, dupa osteointegrare, implantul se va descoperi si i se va monta o piesa cilindrica numita bont de vindecare. Gingia se va vindeca in jurul acesteia timp de 2- 3 saptamani. Exista situatii in care acest lucru se realizeaza din prima interventie (one stage implant). Chirurgul va stabili ce solutie este indicata pentru situatia dumneavoastra. In ultima etapa, dupa vindecarea gingiei in jurul implantului, se vor realiza lucrarile protetice in functie de particularitatile fiecarui caz.
Grefe Osoase
Grefe Osoase
Grefele osoase sunt efectuate pentru a creste latimea și înaltimea osului maxilar acolo unde se intentioneaza inserarea unui implant. Cele mai bune rezultate sunt observate atunci cand este folosit os din propriul corp și acest lucru este cunoscut sub numele de grefa de os autogen. De obicei, osul este recoltat de la nivelul unghiului mandibular sau din zona mentoniera, deoarece sunt zone usor accesibile. Atunci cand este necesar un volum mai mare de os recoltarea se poate face de la nivelul soldului (creasta iliaca), fiind necesara o interventie sub anestezie generala. Alogrefele sunt grefe de os umane luate de la o "banca de oase", iar xenogrefele sunt recoltate de la un donator animal (os de bovina). Grefele aloplastice sunt materiale sintetice, asemanatoare ca structura cu osul uman. Aceste grefe actioneaza ca un fel de cadru pentru formarea osului natural. Autogrefa este considerata standardul de aur, deoarece nu exista nici un risc de incompatibilitate cu organismul dumneavoastra si este singurul tip de grefa ce contine celule implicate in formarea tesutului osos. Dupa aceasta procedura, va trebui sa așteptati cateva luni înainte ca implanturile sa poata fi inserate, astfel încât vindecarea zonei sa se fi incheiat. Timpul exact de așteptare depinde si de dimensiunea defectului osos initial.
Sinus Lifting
Sinus Lifting
Sinusul maxilar este o cavitate situata in corpul osului maxilar deasupra radacinilor dintilor maxilari posteriori. Aceste sinusuri sunt spații goale, umplute cu aer. Unele dintre radacinile dintilor superiori se afla anatomic, în sinusurile maxilare. In urma extractiei molarilor superior, de multe ori ramane o zona subțire de os ce separa sinusul maxilar de gura. Când podeaua sinusului este foarte subțire este imposibila insertia implanturilor dentare în aceasta zona si atunci se recurge la procedura de sinus lifting (elevarea mucoasei sinusale). Sinus lifting-ul este cea mai frecventa procedura de augmentare osoasa pentru pacientii cu pierdere de masa osoasa la nivelul maxilarului superior. Prin aceasta tehnica se ridica mucoasa de pe podeaua sinusului maxilar sub care se insera o grefa osoasa. Dupa incorporarea grefei osoase dimensiunea osului subsinusal va fi suficienta pentru a permite insertia implanturilor dentare.
Sunt un candidat pentru un procedura de sinus lifting?
Sunt un candidat pentru un procedura de sinus lifting?
Sinus lift-ul poate fi necesar daca: lipseste mai mult de un dinte în zona din spate a maxilarului superior. lipseste o cantitate semnificativă de os în partea din spate a maxilarului superior. lipsesc dintii din cauza unor anomalii congenitale.
Regenerarea osoasa folosind membrane de bariera (regenerarea osoasa ghidata)
Regenerarea osoasa folosind membrane de bariera (regenerarea osoasa ghidata)
Aceasta este o tehnica prin care se incearca favorizarea celulelor osoase aflate in competitie cu celulele din tesuturile moi (gingie, mucoasa) pentru a coloniza o zona în care a avut loc pierderea de masa osoasa. De obicei, celulele de la suprafata gingiei și din tesuturile conjunctive sunt mult mai rapide la umplerea acestor defecte osoase, comparativ, astfel defectul osos va fi ocupat de tesut fibros. În aceasta procedura, membrana bariera acopera defectul osos și blocheaza accesul altor tipuri de celule, oferind celulelor osoase posibilitatea de a migra din peretii defectului osos si a reconstrui osul pierdut.