Chirurgie estetica gingivala

Deseori, pentru a avea un zambet de invidiat nu este suficienta restaurarea dintilor frontali folosind fatete sau coroane integral ceramice. Chirurgia plastica mucogingivala vine in ajutor pentru un tratament de succes. Aceste metode se refera la alungirea coronara sau la grefele gingivale.

Alungirea coronara

Aceasta procedura presupune indepartarea tesutului gingival pentru a expune mai mult coroana dintelui. Este o tehnica care vine in intampinarea pacientilor cu suras gingival, atunci cand in suras buza superioara lasa sa se vada o parte importanta din gingie. De obicei acesti pacienti au coroana dintilor superiori acoperita prea mult de gingie, aceasta aparand scurta.
Alungirea coronara mai este recomandata atunci cand un dinte este cariat sau fracturat sub nivelul gingei. Folosind aceasta tehnica, gingia si osul sunt remodelate astfel incat sa fie expusa o portiune sanatoasa a dintelui pentru a-l putea restaura.

Grefele gingivale

Sunt situatii in care radacina dintelui ramane expusa ca urmare a retractiei gingivale si dintele devine mai sensibil la lichide sau alimentele reci sau fierbinti. De asemenea retractia gingiei la nivelul dintilor superiori poate crea probleme estetice. Cauza retractiei gingivale este deseori un periaj prea agresiv dar poate fi si un efect al bolii parodontale si ar trebui identificata inainte de inceperea tratamentului.
Grefele gingivale se recolteaza de obicei din palat si pot acoperi radacina unuia sau a mai multi dinti vecini. Beneficiul consta in redarea unui aspect estetic imbunatatit si stoparea pierderii de testut osos si gingival la nivelul acestor dinti.