Ce este aparatul dentar?

Aparatele dentare sunt dispozitive care ne permit alinierea dentara, dar pot ajuta si la cresterea si dezvoltarea aparatului dento-maxilar, prevenind sau corectand aparitia unor anomalii. Aparatele dentare pot fi mobile, utilizate in tratamentul ortodontic la copiii sub 10-12 ani, sau fixe folosite in tratamentele ortodontice la copiii de peste 12 ani sau a adultilor, cand avem pe arcada dinti definitivi. La ora actuala exista mai multe tipuri de aparate ortodontice.
Ortodontia a devenit prima specialitate stomatologica in 1900, avand ca obiect supravegherea, ghidarea cresterii si a dezvoltarii dintilor si oaselor maxilare, precum si tratamentul anomaliilor dento-maxilare. De la inceputul sec XX, ortodontia a parcurs un drum lung, in prezent fiind disponibile o varietate de aparate ortodontice multumita cercetarii continue din acest domeniu. Optiunile de tratament includ aparate traditionale de metal, aparate de culoarea dintelui, aparate lipite pe spatele dintilor si alte dispozitive, dupa caz. Consultati medicul ortodont pentru a gasi cel mai bun mod de a atinge obiectivele de tratament. Confortabile si eficiente, aparatele ortodontice de astazi contribuie, de asemenea, la un rezultat stabil, de lunga durata.

Tipuri de aparate

Aparate dentare metalice

Aceste aparate au ca avantaje faptul ca sunt foarte rezistente si confortabile. Au un cost mai redus si li se pot adauga ligaturi colorate, facandu-le astfel mai atractive.

Aparate dentare de ceramica

Aceste aparate sunt mai putin vizibile decat cele metalice, dar au dezavantajul colorarii in timp si faptul ca sunt mai fragile. Deoarece sunt din plastic se pierde o mare parte din energia arcului, prin deformarea lui, astfel ca doar o mica parte din forta ortodontica se exprima pe dinte, lungind astfel durata de tratament.

Aparate ortodontice linguale

Sunt cele mai estetice, fiind pozitionate pe fata interna a dintilor, sunt confortabile pentru buze si obraji, ajuta la deconditionarea linguala, elimina aparitia demineralizarilor pe suprafata externa a dintilor. Au insa si nenumarate dezavantaje: nu permit curatarea corecta a aparatului din cauza vizibilitatii reduse, nu pot fi utilizate in tratarea tuturor anomaliilor si sunt mai costisitoare decat aparatele pe exteriorul dintilor.Tipuri de sisteme liguale sunt: STB, Incognito, Harmony.

Aparate dentare mobilizabile

Sunt folosite in cazul tratamentelor la adulti sau la copii peste 12 ani, care au toti dintii definitivi erupti. Invisalign, Clear-Aligner sunt gutiere aproape invizibile, detasabile si confortabile, care permit o igiena mai buna pe parcursul tratamentului, dezavantajul este ca sunt indicate in cazuri care necesita miscari reduse ale dintilor.

De ce ar trebui sa beneficiati de tratament ortodontic?

Scopul tratamentului ortodontic este un zambet frumos si ocluzie corecta – insemnand dinti drepti care se intalnesc in pozitii ideale cu dintii maxilarului opus si arata grozav. O muscatura buna faciliteaza o masticatie eficienta si o fonatie fara probleme. Traim intr-o lume competitiva, iar zambetul are un impact extraordinar in imagine. Un zambet frumos iti ofera increderea in sine, de care ai nevoie pentru avansarea in cariera asa cum arata un studiu al Asociatiei Americane a Ortodontilor realizat in randul pacientilor adulti care au avut tratament ortodontic. 75% dintre acestia au raportat reusite in plan profesional si in relatiile interpersonale, 92% recomandand tratamentul ortodontic si altora.
Tratamentul ortodontic la copiii sau adolescentii care sunt inca in crestere poate avea rezultate extraordinare, astfel Asociatia Medicilor Ortodonti recomanda ca primul consult ortodontic sa se faca cel tarziu la varsta de 7 ani. O masticatie eficienta si un zambet sanatos sunt la fel de importante, la varsta de 60 de ani, ca si la 16 ani. Chiar daca adultii nu mai sunt in crestere, ei se pot bucura, de asemenea, de imbunatatirile aduse de tratamentul ortodontic. 
La adulti un tratament stomatologic corect implica de cele mai multe ori un tratament multidisciplinar, ceea ce face ca, inaintea unui tratament de reabilitare completa prin restaurari protetice, sa fie nevoie si de o scurta etapa de tratament ortodontic.
Varsta ta nu este un impediment pentru tratamentul ortodontic. Dintii sanatosi se pot indrepta la orice varsta.
Tratamentul ortodontic este o investitie inteligenta in zambetul tau sau al copiilor tai, precum si in imbunatatirea calitatii vietii.

De ce sa consult medicul ortodont?

Pentru a obtine tratamentul de specialitate pe care il meriti.

Incredintezi inima ta unui cardiolog, pielea ta unui dermatolog, genunchii tai unui ortoped. Cum acesti specialisti se pregatesc in domeniile lor de specialitate, dupa absolvirea facultatii de medicina generala, la fel ortodontii dedica ani de studiu ortodontiei. Dupa ce a absolvit facultatea de medicina dentara, ortodontul isi continua pregatirea pentru inca trei ani de studii intr-un program de rezidentiat acreditat. Numai dupa absolvirea examenului de specialist, la finalul celor trei ani de rezidentiat, medicul dentist obtine titlul de specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala acordat de Ministerul Sanatatii. La fel ca si ceilalalti specialisti, ortodontii isi limiteaza practica in zona lor de specialitate. Ortodontul este singurul specialist din aria de specialitati medico-dentare care poate conduce tratamentul ortodontic.

Pentru a avea o muscatura corecta.

Muscatura, denumita de specialisti ocluzie dentara, se refera la contactul dintre dintii de pe maxilarul superior si dintii de pe mandibula. Obiectivele unui tratament ortodontic sunt obtinerea unei ocluzii corecte, imbunatatirea esteticii dentare si faciale, mentinerea si imbunatatirea sanatatii parodontale si nu in ultimul rand mentinerea sanatatii si stabilitatii la nivelul articulatiei temporo-mandibulare. Realizarea acestor obiective vor duce la realizarea unui aspect facial si a unui zambet de invidiat.

Pentru a-ti recomanda tratamentul potrivit pentru tine.

Exista o multitudine de optiuni de tratament in prezent, de la gutiere transparente de aliniere cum ar fi Invisalign, Clear Aligner pana la cele mai moderne tipuri de aparate montate pe interiorul dintilor. Ele au fiecare utilizarile lor. Ortodontul nostru va lua in considerare si dorintele dumneavoastra, atunci cand va va prezenta optiunile de tratament potrivite cazului. Pregatirea postuniversitara acumulata atat in perioada rezidentiatului cat si in cadrul cursurilor si congreselor internationale va garanteaza un tratament ortodontic de calitate.