Cu ce se ocupa chirurgia dento-alveolara

Chirurgia dento-alveolară este o specialitate a medicinei dentare ce se practică în ambulatoriu şi care se ocupă cu tratamentul inclusiv chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale. Cuprinde o serie de interventii chirurgicale cum ar fi extractii dentare dificile, tratamentul traumatismelor dento-parodontale, tratamentul edentatiilor prin implanturi dentare cat si recoltarea grefelor osoase si plasarea acestora astfel incat sa permita ulterior inserarea implanturilor dentare.

Cand erup molarii de minte?

Dentitia normala a unui adult cuprinde 32 de dinti. Ultimii dinti ce erup pe arcada sunt molarii de minte, in perioada 17 – 25 de ani. Eruptia in pozitie corecta a molarilor de minte depinde de spatiul disponibil pe arcada dentara. De multe ori existand un deficit de spatiu molarul de minte ramane blocat in evolutia sa catre pozitia corecta pe arcada si astfel spunem ca molarul este 'inclus'.

La ce ma pot astepta daca am molari de minte inclusi?

Atunci cand molarul de minte nu a erupt complet o parte din coroana sa se afla sub un capuson de mucoasa. Sub capusonul de mucoasa pot patrunde resturi alimentare si bacterii si astfel zona devine inflamata si dureroasa, complicatie denumita pericoronarita. Este un fenomen frecvent ce insoteste molarii de minte inferiori aflati in incluzie. Pericoronarita se poate trata folosind un antiseptic local, de obicei apa de gura cu clorhexidina, antiinflamatoare si in unele situatii antibiotice. De obicei aceste fenomene sunt recurente fiind indicata astfel extractia acestor dinti.

Cand este indicata extractia molarilor de minte?

Conform Ghidului de practica in chirurgia dento-alveolara  se indica extractia molarilor de minte inclusi in situatiile in care acestia provoaca diverse complicatii. Extractia molarilor de minte mai poate fi indicata de catre medicul ortodont in cadrul tratamentului ortodontic.

Este dificila extractia molarilor de minte?

Dificultatea indepartarii molarilor de minte este influentata de o multitudine de factori. Enumeram cativa dintre cei mai importanti: pozitia dintelui in interiorul osului, forma radacinilor, raportul cu dintele vecin, etc.  Evaluarea molarilor de minte inainte de extractie se face analizand pozitia lor pe radiografie. La ora actuala, pentru situatiile in care molarul se afla in apropierea nervului alveolar inferior, evaluarea se poate face pe baza imaginilor de computer tomograf. Acestea ofera date exacte asupra pozitie dintelui fata de elementele anatomice cu risc de a fi lezate.  Astfel indepartarea molarilor de minte in functie de aceste criterii poate fi la fel de simpla ca extractia oricarui alt dinte sau poate avea un grad mai mare de dificultate. In acest caz manopera chirurgicala se numeste odontectomie.

La ce sa ma astept dupa indepartarea molarilor de minte?

Dupa odontectomia molarilor de minte vor avea loc cateva fenomene care sunt absolut normale dupa orice interventie de chirurgie orala:

  • in unele cazuri pot aparea dureri care vor fi combatute cu analgetice si antiinflamatoare
  • obrazul pe partea unde a avut loc interventia se va umfla in zilele urmatoare fiind recomandata aplicarea compreselor reci pe aceasta zona in primele 24 de ore
  • uneori pot aparea echimoze